Sağlıklı kumaşlar, sağlık açısından olumlu etkilere sahiptirler. Aynı zamanda dayanıklılık ve cilt için önem taşırlar. Kıyafetlerde sağlık için kumaş, çeşitli şekillerde kategorize edebilirsiniz. Organik kumaşlar, sentetik kumaşlar naylon ve bambu kumaşlar bu kategorilere örneklerdir. Doğal olanlar ve sentetik olan kumaşlar arasında fark vardır. Bunları tercih ederken de bedeninizin yapısı, cilt tipiniz, yaş ve çevresel faktörler, mevsim geçişleri gibi faktörler etkilidir. Bununla birlikte sağlığınız için kumaş seçerken, cildinize en uygun olan kumaşları tercih etmeniz cildinizin temiz ve sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.
Sağlıklı Bir Yaşam İçin Kumaş Seçiminin Önemi
Cildinizin daha iyi hava almasını sağlamak için organik kumaşlar kullanabilirsiniz. Özellikle pamuk kumaşlar hava geçirgenliği için en uygun olanlardır. Pamuğun yanı sıra triko kumaşlarda cilt tarafından havayı kolayca emip, rahat hissettirirler. Cildi doğal bir biçimde nefes almaya teşfik ederler. Bu da ciltte çeşitli sorunlara sebep olan hava akımlarının azalmasına ve olası alerjik reaksiyonların önlenmesine yardımcı olur. İnsanlar vücudu çoğu zaman kumaş dokusundan etkilenir. Organik kumaşlar ve tıbbi açıdan sağlıklı olan kumaşlar vücut tarafından kabul edilir. Bunun nedeni, dokudaki hava boşluklarının temasla deriyi nemlendirerek, vücut ısısının dengelenmesine yardımcı olmasıdır. Ayrıca bu kumaşlarla alerjik reaksiyon yaşamazsınız. Doğal kumaşlar aynı zamanda terlemeyi de önlediği için giysilerde koku sorunu yaşamazsınız.
Kıyafetlerde Sağlık İçin Kumaş Çeşitleri
Organik kumaş çeşitleri aşağıdaki gibidir;
Pamuk
Kıyafetlerde sağlık için kumaş arasında yer alır. Vücudu serin tuttuğu için sıcak iklimlerde daha fazla kullanılan kumaş çeşididir. Her türlü hava şartlarına uyum sağladıkları için aynı zamanda kışında sıcak tutmaktadır. Bu özelliği sayesinde hem cildi korur hem de terlemeyi engeller.
Keten
Dört mevsim kullanılabilen kumaş türüdür. İlk çağlardan bu zamana kadar kumaş sektörünün vazgeçilmezleri arasında yer alır. Özellikle yaz mevsiminde pantolon, ceket, bluz gibi ürünlerin üretiminde rengarenk çeşitleriyle vitrinlerde yer alır. Hava aldıran yapısı sayesinde keten kumaşta terleme yapmayan kumaş türlerindendir. Keten kumaşlarda doğal olan ve doğal olmayan çeşitler vardır. Jabu keten ve keten krep türleri doğal olmayanlar polyester karışımlı ketenlerdir. Ham keten, doğal keten ve yakma keten gibi çeşitlerini de örneklendirebiliriz.
Penye
Pamuk ipliklerinden üretilen kaliteli kumaşlardır. Giyim sektöründe tişört ve üst giyimlerde tercih edilir. Diğer kumaş türlerine göre daha kaliteli ve düzgün bir görünüme sahiptir. Sıcak suyla yıkanıp ve sıkma işlemini uyguladıktan sonra rahatça şekil alabilirler. Pamuklu elyaf ipliklerinden üretilen penye kumaşlar, dayanıklı ve yumuşak dokuları sayesinde kaliteli görüntüye sahiptirler.
Bambu
Yumuşak dokusu sayesinde vücudu rahatsız etmeyen bir yapıya sahiptir. Bu sayede nefes alabilen dokusu ile terleme ve koku yapmayan kumaş çeşitleri arasında yer alır. Cildinizdeki nemi emer ve sağlık açısından risk oluşturmaz. Renkleri parlak ve canlı gösterir. Anti-bakteriyel yapısı sayesinde mikrop tutmayan kumaş türüdür. Tüm bu doğal özellikleri sayesinde oldukça değerlidir.
Müslin
Oldukça gevşek ve ince bir şekilde dokunmuş olan bir kumaş türüdür. Hafif ve yumuşak dokusu sayesinde çok sevilen ve tercih edilen kıyafetlerde sağlık için kumaş çeşidi haline gelmiştir.
Hayatımızdan Çıkarmamız Gereken Kumaşlar Nelerdir?
İyi ve rahat görünmelerine rağmen sentetik kumaşlardan üretilen giysiler cildimize zarar vermektedir. Bu kumaş çeşitlerinin viskon, naylon, akrilik, likra, elastan gibi çeşitleri vardır. İçerdikleri kimyasallardan dolayı kötü kokular, döküntüler, mide bulantısı ve daha birçok sağlığımızı tehdit eden durumlara yol açarlar. Bu kumaşlar kanserojen ve akrilonitril yapıdadır. Giysilerde ve nevresimlerde kullanılan bu polyester kumaşlardan sağlığınıza zarar vermemek adına kaçınmak daha iyi olacaktır.
Bir cevap yazın